Najpierw chlebek masłem posmaruję,
Na to ser położę i pomidora też dołożę,
Może jeszcze ogóreczek i smaczna rzodkiewka,
Już nie powiem ani słowa,
Bo kanapka jest gotowa!
Dzieci z naszej grupy wiedzą, że należy zdrowo się odżywiać. Nawyki żywieniowe z dzieciństwa nierzadko wpływają na całe nasze życie. W czasie piątkowych śniadań tzw. szwedzki stół dzieci mogą własnoręcznie wykonać sobie pyszne i zdrowe kanapki. Po śniadaniu wszystkie dzieci stwierdziły, że takie posiłki i do tego przygotowane własnoręcznie są naprawdę zdrowe i pyszne.
Poprzez takie zajęcia dzieci uczą się:
- Kształtowania pozytywnych nawyków żywieniowych
- Doświadczają pozytywnych sytuacji i wrażeń związanych z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków
- Następuje rozbudzenie pozytywnych emocji i doświadczeń związanych z przygotowywaniem kolorowych i zdrowych posiłków w przedszkolu i w domu.